Doktorka otkrila koje 2 namirnice razaraju creva kao od šale: Srbi ovo tamane svako jutro, a ne znaju za ŠTETNOST
Namirnice koje štete crevima, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

JEDU IH ČAK I DECA!

Doktorka otkrila koje 2 namirnice razaraju creva kao od šale: Srbi ovo tamane svako jutro, a ne znaju za ŠTETNOST

Neke namirnice doprinose zdravlju creva, dok druge mogu naštetiti varenju uzrokujući nadutost stomaka, problem sa varenjem i upale

Objavljeno:

Takva hrana koja šteti zdravlju creva takođe usporava metabolizam i time urokuje gojenje. Američki dijetolog i nutricionista Ebi Grim izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a one su štetne za creva.

Žitarice s veštačkim zaslađivačima

Veštački zaslađivači, koji se često dodaju hrani radi poboljšanja ukusa, mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i naštetiti zdravlju creva. Osim toga, nutricionista sugeriše da konzumiranje veštačkih zaslađivača može ometati prirodnu regulaciju apetita u telu i potencijalno doprineti povećanom unosu kalorija, a time i gojenju.

Žitarice sa veštačkim zaslađivačima nisu dobar izbor za zdrava creva
Žitarice sa veštačkim zaslađivačima nisu dobar izbor za zdrava crevafoto: Arne Schmidt and Claudia Hirschb / The Picture Pantry / Profimedia

"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, imaju malo hranljivih materija, već često sadrže šećer, šećerni alkohol i veštačke zaslađivače koji mogu poremetiti rad creva. Šećerni alkoholi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u želucu i poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u crevima“, kaže dijetolog.

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu imati štetno dejstvo na creva, jer izazivaju nadutost i problem sa varenjem. Prekomerni unos šećera može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i dovesti do upale.

Voćni jogurt nije dobar za creva
Voćni jogurt nije dobar za crevafoto: PrintScreen/ Instagram/ moj_beo_grad_

"Mnogi jogurti imaju previše dodatog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera podstiče rast štetnih crevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s varenjem. Određeni jogurti sadrže veštačke zaslađivače, za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crevne mikroflore i tako doprineti debljanju", ističe doktorka.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/T.M./Najzena/Vesna Vukadinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.